Jak usunąć znajomego z Facebooka? – poradnik krok po kroku

Jak usunąć znajomego z Facebooka



Jeżeli Twój znajomy zaszedł Ci za skórę lub zwyczajnie chcesz pomniejszyć grono swoich wirtualnych znajomych pomniejszając je o pewną ilość osób, możesz w prosty i szybki sposób usunąć dany profil ze znajomych na FB.

Z tego poradnika dowiesz się jak usunąć kogoś ze znajomych na Facebooku na komputerze i telefonie.

Osoba, którą usuniesz ze znajomych nie dowie się o tym pod warunkiem, chyba że dokładnie przejrzy listę swoich znajomych. 

Jak usunąć kogoś ze znajomych na Facebooku?


Jak usunąć kogoś ze znajomych na Facebooku na komputerze?

  1. Otwórz Facebooka w przeglądarce i zaloguj się na swoje konto.
  2. Wyszukaj profil osoby, którą chcesz usunąć z grona znajomych.
  3. Wybierz przycisk “Znajomi”.
  4. Kliknij w opcję “Usuń z grona znajomych”.

Jak usunąć kogoś ze znajomych na Facebooku na telefonie?

  1. Uruchom aplikację Facebook i zaloguj się na swoje konto.
  2. Wyszukaj profil osoby, którą chcesz usunąć z grona znajomych.
  3. Naciśnij przycisk “Znajomi”, który znajduje się pod imieniem i nazwiskiem znajomego.
  4. Wybierz opcję “Usuń z grona znajomych”, która znajduje się na końcu listy dostępnych działań.
  5. Potwierdź chęć usunięcia osoby z grona swoich znajomych na FB.

Jak usunąć kogoś ze znajomych na Facebooku tak żeby o tym nie wiedział?

Osoba, którą usuniesz z grona swoich znajomych na FB nie otrzyma żadnego powiadomienia o tym fakcie.

Usuwanie z grona znajomych jest więc w pełni niewidoczne, aż do czasu gdy Twój były znajomy odnajdzie ten fakt przeglądając

Twój profil lub listę swoich znajomych. 

Jak zablokować kogoś na Facebooku?

Jeżeli chcesz uniemożliwić komuś dostęp do Twojego profilu, zdjęć czy treści publikowanych na tablicy możesz zrobić to blokując jego konto.

W odróżnieniu od usunięcia z grona znajomych, po zablokowaniu konta, dana osoba nie będzie mogła odnaleźć Twojego profilu poprzez wyszukiwarkę.

Aby zablokować kogoś na FB postępuj zgodnie z instrukcją:

  1. Uruchom aplikację Facebook i zaloguj się na swoje konto.
  2. Wyszukaj profil osoby, którą chcesz usunąć z grona znajomych.
  3. Wybierz przycisk z trzema kropkami znajdujący się pod imieniem i nazwiskiem danej osoby.
  4. Z listy dostępnych opcji wybierz “Zablokuj”.
  5. Potwierdź, że chcesz zablokować użytkownika.

Jak usunąć lub zablokować znajomego z grupy na Facebooku?

Jak usunąć znajomego z grupy na Facebooku?

Usuwanie znajomych z grupy na Facebooku odbywa się w sposób identyczny jak w przypadku osób, które nie należą do grona Twoich wirtualnych znajomych.
Oto, co musisz zrobić by usunąć znajomego z grupy na FB:

  1. Zaloguj się na swoje konto na Facebooku.
  2. Odnajdź grupę.
  3. Kliknij w pole “Członkowie”. Twoi znajomi będą wyświetlani na początku listy członków danej grupy.
  4. Odnajdź osobę, którą chcesz usunąć z grupy.
  5. Wybierz ikonę trzech poziomych kropek, która znajduje się obok imienia i nazwiska danej osoby.
  6. Kliknij w przycisk “Usuń członka grupy”.
  7. Potwierdź, że chcesz usunąć użytkownika.

Jak zablokować znajomego w grupie na Facebooku?

Postępując w podobny sposób jak w przypadku usuwania znajomego z grupy na Facebooku, możesz również zablokować jego profil w grupie na FB.

W tym celu postępuj według następujących kroków:

  1. Zaloguj się na swoje konto na Facebooku.
  2. Odnajdź grupę.
  3. Kliknij w pole “Członkowie”. Twoi znajomi będą wyświetlani na początku listy członków danej grupy.
  4. Odnajdź osobę, którą chcesz zablokować w grupie.
  5. Wybierz ikonę trzech poziomych kropek, która znajduje się obok imienia i nazwiska danej osoby.
  6. Kliknij w przycisk “Zablokuj w grupie”.
  7. Potwierdź, że chcesz zablokować użytkownika.

Jak usunąć znajomego z Facebooka – podsumowanie

Usunięcie danej osoby z grona znajomych na Facebooku jest równie proste co jej dodanie do znajomych.

Jeżeli chcesz zwyczajnie uregulować liczebność swoich wirtualnych znajomych, usuwanie jest dobrą opcją, w dodatku osoba, która zostanie “skreślona” z listy znajomych nie otrzyma żadnego powiadomienia o tym fakcie.

Jeżeli chcesz trwale zablokować komuś dostęp do swojego profilu, znacznie lepszą opcją będzie zablokowanie profilu należącego do danej osoby.

Wówczas, poza automatycznym usunięciem z grona facebookowych znajomych, zablokowany użytkownik utraci możliwość wyszukania Twojego profilu oraz przejrzenia informacji czy zdjęć opublikowanych na Twoim koncie na FB.

Różnice pomiędzy usunięciem danej osoby z grona znajomych, a zablokowaniem jej profilu obrazuje poniższa tabelka:

Usunięcie z grona znajomychZablokowanie profilu
Widoczność profiluByły znajomy będzie mógł wyszukać Twój profil za pośrednictwem wyszkuwiarki.Twój profil będzie niewidoczny dla osoby, którą zablokujesz.
Dostęp do treści opublikowanych na Twoim koncieWidoczne będą wyłącznie te treści, które widzą wszystkie osoby niebędące Twoimi znajomymi (możesz zmienić ustawienia prywatności tak, aby wszystko co udostępniasz było niewidoczne dla obcych).Twój profil wraz ze wszystkimi treściami jest niewidoczny dla osoby zablokowanej.
Możliwość wysyłania wiadomości przez MessengerWysyłanie wiadomości jest możliwe.Brak możliwości wysyłania i odbierania wiadomości do/od osoby zablokowanej.
Usunięcie znajomego z FB



Przewiń do góry