Jak włączyć tryb incognito?

Jak włączyć tryb incognito

Tryb incognito, lub inaczej mówiąc, tryb prywatny, to funkcja wbudowana w przeglądarki internetowe, pozwalająca na surfowanie po internecie bez pozostawiania po sobie niepotrzebnych śladów. Gdy włączymy tryb incognito to przeglądarka nie zapisuje plików cookies, nie zapisuje historii przeglądania ani danych wpisanych w formularze.

Po co używać trybu incognito? Powodów może być wiele. Jeśli używamy komputera wraz ze współmałżonkiem, a chcemy mu bądź jej zrobić niespodziankę w postaci rezerwacji miejsca w restauracji, to warto skorzystać z trybu incognito by nasz partner nie znalazł śladów w postaci zapisów w historii przeglądania. Z trybu incognito zaleca się również korzystać podczas używania internetu w miejscach publicznych, takich jak zakłady pracy, szkoły czy biblioteki – nie chcemy pozostawić w przeglądarce historii stron, które przeglądaliśmy, a tym bardziej nie chcemy pozostawić zapisanych w formularzach danych osobowych bądź haseł. Zwłaszcza, jeśli logowaliśmy się np. do banku, korzystając z publicznie dostępnych urządzeń.

Warto więc wiedzieć, jak włączyć tryb incognito.

Jak włączyć tryb incognito w Google Chrome i Microsoft Egde

Aby włączyć tryb incognito w przeglądarce Google Chrome lub Microsoft Edge postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

1. Włączamy przeglądarkę i otwieramy nową kartę.

2. Naciskamy naraz klawisze ctrl + shift + n

3. Otworzy się nam karta w trybie incognito.

Jak włączyć tryb incognito w Mozilla Firefox i Opera

Aby włączyć tryb incognito w przeglądarce Mozilla Firefox lub Opera postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

1. Włączamy przeglądarkę i otwieramy nową kartę.

2. Naciskamy naraz klawisze ctrl + shift + p

3. Otworzy się nam karta w trybie incognito.

Jak włączyć tryb incognito na Androidzie

Aby włączyć tryb incognito na Androidzie postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

1. Otwórz dowolną przeglądarkę internetową.

2. Kliknij 3 kropki znajdujące się w prawym górnym rogu przeglądarki, by otworzyć opcje.

3. Kliknij nowa karta incognito / nowa karta prywatnie (nazwa funkcji zależy od przeglądarki z której korzystasz).

Otworzy się tryb incognito.

Jak używać trybu incognito

Tryb incognito pozwala nam przeglądać strony prywatnie i nie zapisywać naszych danych przeglądania w pamięci przeglądarki. Należy jednak pamiętać, żeby koniecznie po zakończeniu używania tej opcji, wyłączyć tryb incognito. Po wyłączeniu nasze dane nie zostaną zapisane. Aby wyłączyć tryb incognito należy po prostu zamknąć kartę przeglądania prywatnego.

Kolejną rzeczą, o której trzeba pamiętać, to tryb incognito nie daje całkowitej anonimowości w internecie. Twoje dane i działalność w sieci nadal będą zapisywane na serwerach dostawcy internetu, twojego pracodawcy jeśli łączysz się z komputera podłączonego do firmowej sieci czy dla witryn internetowych. Oznacza to, że jeśli podczas korzystania z trybu incognito np. złamiesz prawo, to odpowiednie służby z łatwością cię namierzą.

Tryb incognito jest jedynie opcją prywatnego użycia przeglądarki, które nie pozostawia na naszym komputerze plików cookies z witryn internetowych i nie zapisuje historii przeglądania.

Przewiń do góry